Upptäck Värmlands största vandringsdestination

Vandra i Glaskogens Naturreservat

Glaskogens Naturreservat är ett eldorado för naturälskaren och ett självklart val för många fina vandringsupplevelser.

I det 28 000 ha stora naturreservatet med sammanlagt 30 mil vandringsleder kan du välja mellan korta och långa turer – allt från bara någon timme till över en vecka. Lederna för dig genom härliga, fridfulla skogsområden, över höjder med vackra vyer och längs med glittrande vattendrag. Ta en paus vid något av de väl iordningställda vindskydden och övernatta med tält under bar himmel eller i någon av Glaskogens egna raststugor.

 

Lätt vandringsled
Till viss del kuperad
Medelsvår vandringsled
Kuperad terräng och till viss del fysiskt krävande.
Svår vandringsled
Kuperad terräng och delvis mycket fysiskt krävande.

Beställ kartmaterial

Här kan du beställa en detaljerad karta över området, ett häfte med förslag till vandringar samt Glaskogskortet och fiskekort för området. Kartan visar samtliga vandringsleder, vindskydden, stugorna, dricksvattenkällor, kulturlämningar med mera. Perfekt för planeringen av din upplevelse.

Glaskogskort

Med rastkortet får du övernatta i vindskydden och i stugorna samt använda lägerplatserna och faciliteterna i Glaskogens Naturreservat. Pengarna går till underhåll av reservatet för att kunna bibehålla den goda servicen och tillgängligheten. Barn under 10 år gratis. Det finns att köpa på turistbyråerna i Västra Värmland, på Informationscentralen i Lenungshammar, Din X-macken i Glava samt online på Glaskogens hemsida.

Camping och Informationscentral

Mitt i hjärtat av Glaskogens Naturreservat, i den lilla byn Lenungshammar, finns sommartid en informationscentral med camping, minibutik, servering, kanot- och cykeluthyrning samt serviceanläggning med dusch- och tvättmöjligheter.

Paddla och cykla i Glaskogen

Cykla, vandra, paddla, campa. Några timmar, några dagar eller veckor. Förutom natursköna vandringsleder erbjuder Glaskogens många sjöar och vattendrag fina möjligheter till kanotturer och bra fiskemöjligheter. Eller varför inte upptäcka området med cykel på de må grusvägarna som ringlar sig utefter sjöarna och genom skogen. Vandringslederna lämpar sig däremot inte att cykla på. Vid informationscentralen kan du hyra kanoter, roddbåtar och cyklar.

Fiske i Glaskogen

I Glaskogens Naturreservat finns det många goda fiskevatten och vill du, kan du njuta av fångsten direkt över öppen eld på din vandring. För att fiska i Glaskogens Naturreservat krävs fiskekort och det finns ett särskilt kort som gäller i ett 80-tal sjöar och tjärnar i området. Vid informationscentralen i Lenungshammar finns fiskeutrustning att köpa och du kan hyra båt och kanot. Handikappanpassad fiskebrygga finns vid sjön Lilla Rämmingen. Fiskekort finns bland annat att köpa hos informationscentralen i Lenungshammar, turistbyråerna i västra Värmland, DIN-X i Glava och online på Glaskogens hemsida.
Café Carl i Glaskogens Naturreservat

Café Carl

På herrgårdsbacken i Lenungshammar bjuder Café Carl in till en vilopaus under sommarens utflykter. Njut av våfflor, goda smörgåsar och annat smått och gott. Caféet har fullständiga rättigheter. Caféet är öppet dagligen från mitten av juni till slutet av augusti. Under vinterhalvåret går det att hyra stugan för möten och sammankomster.
Lätt vandringsled
Till viss del kuperad
Medelsvår vandringsled
Kuperad terräng och till viss del fysiskt krävande.
Svår vandringsled
Kuperad terräng och delvis mycket fysiskt krävande.

Utvalda leder - men det finns mer!

Vandringsturerna i Glaskogen som du finner på den här sidan är endast några förslag av många fina vandringsmöjligheter. Med ett utbud av 300 km väl iordningställda leder finns det en tur för alla! Fler förslag finns i ett häfte som finns att beställa eller så tar du hjälp av den detaljerade kartan över området för att hitta just din favoritvandring.

Lilla Rämmingenturen

Lätt halvdagstur, 4 km. En avkopplande vandring runt Lilla Rämmingen i södra delen av Glaskogens Naturreservat. ...
Starta turen vid rastplatsen vid Lilla Rämmingen. Här finns det grillplats, handikapptoalett och en handikappsbrygga. Gå österut och följ leden runt sjön Lilla Rämmingen. Vid västra ändan av sjön sväng norrut mot vägen. Här passerar du ruinen efter Rämmingkojan och kommer tillbaka till rastplatsen.
Läs mer

Holmtjärnsturen

Lätt endagstur, ca 10 km. Turen startar vid Lindängen i Gängene i södra delen av Glaskogens Naturreservat och går upp mot Tithöjden, förbi Holmtjärnet och tillbaka till utgångspunkten....
Från Gängene går leden söderut mot Bränntjärn och sedan upp till Tithöjden. Ta en paus och njut av utsikten. Vidare på din vandring passerar du torpruinen Tithöjdstorpet, resterna av Holmtjärnskojan och två vindskydd för härliga pauser innan du återkommer till Gängene.
Läs mer
Glava Glasbruk

Glasbruksturen

Lätt endagstur, ca 13 km. En fin rundtur i skogsterräng som för dig till Glava Glasbruk....
Starta vid skjutbanan vid Vedviken vid Stora Gla. Leden går upp mot Bråten och Halvardsnäs, där du passerar resterna av en gammal smedja och en torräng med artrik flora. Vid Sitjärn kan du ta en paus vid vindskyddet innan du fortsätter förbi en utsiktspunkt med utsikt över Stora Gla fram till grusvägen i Glava Glasbruk. Följ grusvägen västerut och tar leden norrut och västerut förbi Stora Skottjärn. Leden för dig tillbaka till startpunkten.
Läs mer
Stig över dammen vid Lenungshammar i Glaskogens Naturreservat.

Mosserudsturen

Lätt endagstur, ca 14 km. En rundtur där du upptäcker omgivningen söder om Lenungshammar....
Turen startar vid informationscentralen i Lenungshammar och går vidare upp mot Lenungen. Strax innan du kommer till Lenungen passerar du torpruinerna Lelleboa och Bromserud. Din vandring fortsätter sedan söderut mot Mosserud. Passa på att släcka törsten med det härliga kristallklara vatten från dricksvattenkällan. Vid Svarttjärn kan du ta en avstickare mot vindskyddet för en paus. Leden för dig sen norrut tillbaka mot Lenungshammar. Strax före Laskerud finns en gammal fångstgrop på höger sida om vägen. Innan du kommer till parkeringen kan du avsluta din vandring med en fika på Café Carl under sommartid.
Läs mer

Dammarna-Råtakan-turen

Hård 2 dagarstur, ca 33 km. Två dagars intensiv vandring genom trolska skogsområden med delvis urskogsliknande karaktär i sydvästra delen av Glaskogens Naturreservat med vackra vyer och förbi små och stora tjärn. En naturupplevelse du sent glömmer....
Starta turen i Dammarna, gå längs grusvägen och vandringsleden vid Glaåkern till Klättviken. Alternativt kan du ta vandringsleden som börjar längs Stora Gla och förbi Krokabborrtjärnet, genom skogen till Klättviken. Sen går leden upp till Rödvattenberget - ett område av 180 ha trolsk skog med urskogsliknande karaktär och med fina utsiktspunkter. Sen går det neråt igen mot Lindängen i Gängene och därfrån tar du leden mellan Åltjärn och Holmtjärn, upp till Tithöjden. Genom kuperad terräng går vandringen vidare till Råtakahöjden som är Glaskogens högst punkt (307 m) med en milsvitt utsikt över omgivningen. Väster om Råtakahöjden ligger ett gammalt skifferbrott. Nedanför Råtakahöjden delar sig leden och du fortsätter norrut mot Rämåna vid Stora Gla och sedan västerut tillbaka mot Dammarna. Längs den här vandringen passerar du flera vindskydd för en välförtjänt paus eller för övernattning.
Läs mer
Rast vid Övre Gla i Glaskogen

Övre Glaturen

Medelhård 3-dagarstur, ca 39 km. Den här turen leder dig på höjderna runt Övre Gla. Fina vyer, rogivande skog och omväxlande terräng väntar dig ....
Turen startar du med fördel i Lenungshammar där du kan parkera vid informationscentralen. Från Lenungshammar går leden mot Djuvsheden och upp till Hävden. Ett mysigt vindskydd vid Bergtjärn bjuder in till rast och inte långt därifrån har du en underbar utsikt över Övre Gla. I korsningen mot Djuvsheden kan du ta en avstickare ner till Övre Gla för ett svalkande dopp och fylla vattenflaskan med underbart gott källvattnet. En bit från leden finns det gamla isgrottor att beskåda. Sedan passerar du lämningar från Glaskogens industriella tid: vid Gladåkern fanns det på 1800-talet ett gammalt järnbruk och i Greåna finns rester av ett gammalt sågverk. Nu lämnar leden området kring Övre Gla och fortsätter mot Älgsjön. Väl framme vid sjön kan du gå ut till sjön och ta ett dopp eller ut på Kallbäcksudden där det finns en kolarkoja. Din vandring för dig sen vidare söderut upp på höjder med fina utsikter över omgivningen. På din väg ner mot Gränsjön och Vedviken kommer du förbi gamla torpruiner. Du svänger sedan västerut mot Sigfridstorp och framme vid skogsbilvägen måste du bara stanna till för att njuta av den underbara utsikten över Stora Gla. Sedan är det endast ett fåtal kilometer kvar ner mot Övre Gla, längs med sjön och tillbaka till Lenungshammar.
Läs mer

Övre och Stora Glaturen

Medelhård 5-dagarstur, ca 69 km. Den här turen kombinerar Övre Glaturen med Stora Glaturen och du upplever Glaskogens rogivande natur under flera härliga vandringsdagar runt de största sjöarna i reservatet, Övre Gla och Stora Gla. ...
Leden kombinerar rundturen runt Övre Gla med en turen runt Glaskogens största sjö, Stora Gla. Startpunkten för den här turen är Lenungshammar och du börjar med att gå norrut och följer Övre Glaturen. I Vedviken fortsätter du dock mot Halvardsnäs söderut mot Stora Gla istället för att gå tillbaka till Lenungshammar. Vid Halvardnäs finns en gammal gårdssmedja att titta på samt en torräng med mycket artrik flora. Här kan du andas in friheten och blomsternas doft. Förbi ett vindskydd och en utsiktspunkt går leden mot Glava Glasbruk. I Glava Glasbruk fanns det fram till 1939 ett glasbruk. I museet, som är öppen på förfrågan, kan du se på glasföremål som blev tillverkade i bruket. Leden går sedan längs med västra sidan av Stora Gla och du passerar flera utsiktspunkter, två vindskydd och vid rastplatsen vid Bålaren kan du ta ett uppfriskande dopp innan du kommer till Dammarna. Här finns det en övernattningsstuga med el, tält- och rastplats. Vidare går vandringen längs södra ändan av Stora Gla och avstickare ner till sjön leder dig till fina vindskydd med underbar vy över de små klippiga öarna i södra delen av Stora Gla. En rogivande fröjd för ögonen! I Rämåna vänder du norrut förbi torpruinerna Kulla, Bråten och Neta. När leden delar sig norr om grusvägen från Rämåna kan du antingen ta leden förbi Örkyttjärn och Stora Ekorrtjärn eller ta leden förbi fina utsiktspunkter och ut till vindskydden på Kalvudden. Innan du kommer tillbaka till Lenungshammar går leden upp på höjden väster om Hedene där du ännu en gång bjuds på en fin utsikt över Stora Gla.
Läs mer

Kallebodaturen

Medelhård 3-dagarstur, ca 43 km. Under den här vandringen passerar du, förutom skog, vattendrag och vackra utsikter, Glaskogens största hasselförekomst och blomsterängar vid Kalleboda och du får ro över sjön för att komma i mål. ...
Från Lenungshammar går leden först norrut mot Djuvsheden och efter Hävden fortsätter du mot Kalleboda. Du passerar en gammal kvarn och fina utsiktspunkter. Ner vid vägen kommer du rakt över till Sjöändan där det finns vindskydd, rast- och tältplats och du kan ta ett dopp i Lelången. Leden går sedan vidare mot Kalleboda, där det tidigare fanns en gammal kvarn. Här kan du fylla på vattenflaskan med rent källvatten och Glaskogens största förekomst av hassel finns också här. På försommaren är blomsterängen en rogivande oas. Från Kalleboda går du söderut mot Ässjön där det återigen finns en härlig utsikt över omgivningen. Fortsätt sedan till Lelången där ännu ett äventyr väntar på dig: nu får du ta dig med båt över till andra sidan sjön för att fortsätta din vandring. På västra sidan av Lelången finns det vindskydd och en fin utsiktspunkt. Nu blir det ett brant parti upp till Höghultsåsen och sedan ner igen till Mellansjödammen. Du följer sedan leden norrut mot Mosserud, där det finns en källa med dricksvatten, upp till Lenungen och tillbaka till Lenungshammar.
Läs mer