Sjöutsikt från vanring i Glaskogen

Vandring i Värmlands största vandringsdestination, Glaskogens Naturreservat

Glaskogens Naturreservat, ett eldorado för naturälskaren. Gör som ca 30 000 andra naturälskare - vandra i Glaskogen! Det är ganska otroligt att så många människor från hela Europa hittar till ett avsides skogsområde i Västra Värmland, men hit kommer massor av turister från i första hand Tyskland och Holland. Området är också en oas för lokalbefolkningen i området och besöks årligen av många värmländska skolklasser.

Ger från Holland har vandrat i Glaskogen i 20 år

En av Glaskogens många återkommande gäster, Ger Sanders från Nederländerna, säger så här om Glaskogen: ”Ända sedan min pojkvän och jag åkte till Glaskogen första gången under vår semester 2004 har Glaskogen erövrat våra hjärtan. En lugn plats mitt i en underbar natur. Under åren har vi sett många älgar och bävrar under våra kanotturer och vi har även sett örnar och en gång såg vi ett lodjur! Glaskogen är också en utmärkt plats för vandring. Varje år spenderar vi 4 veckor i Sverige. Och nästan varje år besöker vi Glaskogen, eftersom det är en favoritplats för oss.”

Naturreservat

Glaskogen är ett naturreservat och Stiftelsen Glaskogen består av de fyra stiftarkommunerna Arvika, Eda, Säffle och Årjäng och bildades 1972. Den största delen av Glaskogen ligger inom Arvika kommun, så även Lenungshammar som är hjärtat i Glaskogen. I Lenungshammar finns en informationscentral, en fantastisk vildmarkscamping, tältplatser, kanotuthyrning, Café Carl, service och minibutik.

Glaskogens Camping

På vildmarkscampingen som är en av endast två i Sverige, finns husvagnsplatserna utspridda i naturen.  Man får en känsla av att befinna sig mitt i skogen utan grannar i närheten, men kikar man in mellan träden kanske man ser nästa campinggranne en bit bort. Detta ger en känsla av vildmarksliv, men under trygga förhållanden.

Café Carl

I det nybyggda Café Carl på Herrgårdsbacken kan man under hela sommarsäsongen fika och njuta av den fantastiska atmosfären antingen framför brasan en regnig dag eller utomhus i solväggen. Caféet ligger på promenadavstånd från camping och informationscentral, så det blir oftast en daglig promenad dit för gästerna på campingen. Här startar även Glaskogens Natur och kulturstig som passar bra för promenader i lågskor och även med barnvagn. Hösten 2017 besökte H.K.H. Kronprinsessan Victoria Glaskogen på en av sina landskapsvandringar genom Sverige och vandrade turen. Leden är fem km lång och har flera informationstavlor som beskriver geologiska och historiska sevärdheter utefter vägen.

Historia

Glaskogen har mycket gamla anor, fornlämningar som stenåldersbosättningar och fångstgropar finns på flera platser i området. På 1600-talet kom många finnar hit och slog ned sina bopålar. De röjde marken med hjälp av svedjebruk och en del av Glaskogen kallas just ”Finnskogen”. Glaskogen har också långa brukstraditioner i form av flera järnbruk, kopparverk och sågverk. Vid sjön Stora Gla anlades 1857 ett glasbruk. Handblåst fönsterglas från Glava Glasbruk blev en berömd produkt och kan numera ses i ett eget museum i Glava Glasbruk.

Vandring i Värmland

Hit kommer backpackers, familjer och ensamma vandrare, många återkommer år efter år och kan inte tänka sig en sommar utan Glaskogen. Naturreservatet är 28 000 ha stort och det finns ca 30 mil vandringsleder, så det är ingen risk för köer ute på lederna. I reservatet finns många rastplatser och vindskydd utrustade med ved och stugor för övernattning så allt är tillrättalagt för en minnesvärd semester!  Vill du vandra i Värmland så är Glaskogen något för dig. En naturupplevelse i Sverige har aldrig varit mer rätt!

Ger Sanders har vandrat i Glaskogen i 20 år.
Photo credit: Vandring i Glaskogens Naturreservat
Ger Sanders har vandrat i Glaskogen i 20 år.
Ta en paus på mysiga Café Carl
Photo credit: Ta en paus i mysiga Café Carl
Ta en paus på mysiga Café Carl
Vacker solnedgång i Glaskogen
Photo credit: Solnedgång i Glaskogen
Vacker solnedgång i Glaskogen
Nej