På vackra Rackstadmuseet kan du uppleva lokalproducerad konst i världsklass.

Arvika - en kulturstad av rang!

I Arvika är konsten alltid närvarande. Här har konstnärer och hantverkare levt tillsammans i över hundra år och skapartraditionen är i högsta grad levande än idag!

Rackstadkolonin

Vid sekelskiftet 1900 bildades vad som skulle komma att bli Sveriges främsta konstnärskoloni – Rackstadkolonin. Rackstadkolonin bestod av en grupp konstnärsvänner som bosatt sig och verkade vid sjön Racken, strax norr om Arvika stad. Christan Eriksson som växt upp i trakten var utbildad möbelsnickare och hade ett intresse för konsten. Christian lockade konstnärsparet Gustaf och Maja Fjæstad att flytta till Arvika, och så småningom anslöt även Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström, Ture Ander och Bror Lind med sina familjer. Rackstadkolonin verkade inom en mängd olika konstformer såsom måleri, skulptur, grafik, textilarbete, träsnideri och möbelsnickeri. Konstnärsgruppen drevs av nationalromantiken med sina allmogemiljöer och fann inspiration i naturen kring sjön Racken. Valet att bosätta sig i Arvika och på landsbygden innebar en närhet till naturen, men gav också gruppen tillgång till billigt boende.

Rackstadmuseet

För att lyfta fram Rackstadkolonins alster byggdes Rackstadmuseet som öppnade sina dörrar 1993. Här kan du beskåda konst och konsthantverk från Rackstadkolonin i absolut högsta klass! Varje år arrangeras även flera tillfälliga utställningar utöver den ordinarie utställningen. Intill Rackstadmuseet ligger Oppstuhage - ateljén som Christian Eriksson byggde till sig och Rackstadkolonin. Oppstuhage är bevarat som det såg ut när det byggdes och ett besök dit ger besökaren en glimt in i Rackstadkolonins fascinerande och inspirerande värld. I butiken på Rackstadmuseet har du även chansen att köpa lokalt producerade konsthantverksprodukter.

Arvika Konsthantverk

1922 var Maja Fjæstad från Rackstadkolonin med och startade Arvika Konsthantverk, en butik som fungerade som ett konsthantverkskooperativ. Butiken är fortfarande öppen och är idag Sveriges äldsta konsthantverksbutik! Här hittar du lokalt producerat konsthantverk såsom keramik, textil, smide och mycket mer.

Arvika Konsthall

På Arvika Konsthall kan du uppleva nordisk samtidskonst och kulturaktiviteter. Konsthallen huserar i en av stadens pampigaste byggnader, som ursprungligen fungerade som bank men som gjordes om till utställningslokal på 1970-talet. Här kan du idag beskåda ca 10 tillfälliga utställningar per år och inträdet är alltid gratis. Arvika Konsthall arrangerar även utställningar i det gamla EPA-huset.

Galleri pi

Galleri pi hittar du i centrala Arvika. Här presenteras flera högklassiga utställningar årligen med lokala, men också nationella och internationella, konstnärer och konsthantverkare. Per-Inge Fridlund som är galleriets intendent var en av initiativtagarna till Rackstadmuseet och har tidigare arbetat som föreståndare för Oppstuhage och Arvika Konsthall. 

Skulpturer i stan

Runt om i staden finns en mängd skulpturer att beskåda, många av dem skapade av lokala konstnärer. På Arvika Turistbyrå finns en karta och förteckning att hämta för den som är intresserad att lära sig mer om konstverken.

Klässbols Linneväveri

Klässbols Linneväveri är Skandinaviens enda damastlinneväveri och ett av Värmlands mest besökta turistmål. Här har vävkonsten hållits igång sedan tidigt 1920-tal. Sedan dess har väveriet utvecklats mycket, bland annat har de blivit hovleverantörer med leveranser till exempelvis svenska kungahuset och Nobelbanketten. Förutom att fynda i butiken och andrahandssorteringen kan du på väveriet i Klässbol även ta del av produktionen. Du kan läsa mer om Klässbols Linneväveri här och här.

Statyn Fågelmannen blickar ut över torget i Arvika.
Statyn Fågelmannen blickar ut över torget i Arvika.
I Sveriges äldsta konsthantverksbutik Arvika Konsthantverk hittar du lokalt producerade produkter.
Photo credit: På Arvika Konsthantverk hittar du lokalt producerade produkter.
I Sveriges äldsta konsthantverksbutik Arvika Konsthantverk hittar du lokalt producerade produkter.
Christian Erikssons staty "Sommardopp" i Arvika stadspark.
Photo credit: Christian Erikssons staty "Sommardopp" i Arvika stadspark.
Christian Erikssons staty "Sommardopp" i Arvika stadspark.
Klässbols Linneväveri väver dukarna till Nobelfesten.
Klässbols Linneväveri väver dukarna till Nobelfesten.
Ja