Klässbols Linneväveri

Klässbols Linneväveri har fyllt våra linneskåp i över 100 år!

Klässbols Linneväveri är ett av Värmlands mest besökta turistmål med närmare 100.000 besökare per år. "Vem hade kunnat tro att en verksamhet i sin litenhet kunnat få så stort utrymme i svensk textilhistoria. Kanske är det så att uttrycket ”Bliv vid din läst” förklarar framgången." säger Dick Johansson, en av ägarna till Klässbols Linneväveri.

Historien


Grundaren av Klässbols Linneväveri Hjalmar Johansson utbildade sig till vävmästare på vävskolan i Borås mellan åren 1912–1915. Samtidigt praktiserade och arbetade han på Borås Jaquardväveri för att tjäna extra pengar sin familj, som bestod av honom själv, hustrun Augusta och de två barnen. Vid denna tid bodde de på orten Tidan i Västergötland. År 1918 gick flyttlasset hem till Värmland för hela familjen, då Hjalmar fick anställning på Stafnäs Ullspinneri.

1920 handvävde Hjalmar Johansson sina första alster hemma i köket på gården Nystuga i Klässbol. Det var linnelakan till traktens bönder. Dessa hade försett Hjalmar med råvaran som de själva hade odlat och spunnit. Detta blev starten för Klässbols Linneväveri.

Hjalmar gick hastigt bort 1928. Det blev barnen Vitalis och Viola som tillsammans med mamma Augusta förde vävningen och traditionen vidare. Det var svåra år på 1930–40 talet följde och framgången kom att vänta på sig. Men när sonen Vitalis 1950 uppförde ett nytt linneväveri med kompanjonen Karl Näsberg, så vände också tiderna till mer gynnsamma. I den vevan inköptes också begagnande vävstolar.

Vitalis tog det kloka beslutet att behålla linet i vävstolarna när många andra väverier började använda syntetiska garnkvalitéer. Han fortsatte alltså med naturmaterialet lin och i nödläge bomull, om det var brist på lin. Häri ligger nog en del av Klässbols Linneväveris framgång.

Idag är Klässbols Linneväveri det bäst bevarade linneväveriet i hela Europa och dessutom hovleverantörer. De levererar till svenska kungahuset, ambassader i flera länder och Nobelbanketten, för att nämna några få av alla deras kunder.

 

Dick Johansson, Klässbols Linneväveri.

Mer info om Klässbols Linneväveri hittar du här.

 

 

 

Hjalmar Johansson med familj
Photo credit: Klässbols Linneväveris grundare Hjalmar Johansson med familj.
Hjalmar Johansson med familj
Linneprodukter från Klässbols Linneväveri
Linneprodukter från Klässbols Linneväveri
Nej