Sölje bygdegård och museer samt republiken Åsen

Stängt 2020. På Sölje Bygdegård, som ligger vid Glafsjforden sydväst om Arvika, kan du se film- och fotodokumentation om Söljebygden, utställningar om republiken Åsen, Söljeglas samt Arvéustlällning.
Sölje Bygdegård håller stängt under 2020 på grund av Covid-19.

Värmland var under 1800-talet vid sidan av Småland det glasbrukstätaste landskapet i Sverige och flera av de största glasbruken låg i västra Värmland, bl a Glava och Sölje. Glasbruket i Sölje startades 1813 och man tillverkade i början finare servisglas, spegelglas och ljuskronor, men de sista åren innan nedläggningen 1903 tillverkade man enbart buteljer. Hyttmästarens gamla bostad är numera Sölje bygdegård och intill denna finns ett litet glasmuseum som visar Söljeglas. I själva bygdegården finns ett innehållsrikt foto- och filmmuseum, med bl a en samling av kameror, projektorer och annan teknisk utrustning från 1800-talet och framåt. Det finns t o m en hel liten biograf med många tekniska finesser!

Värmland har något så fantastiskt som ett kungarike och två republiker inom länet! I norra Värmland finns republiken Klarälvdal´n, i östra Värmland fanns Bondböneriket och i Sölje finns Republiken Åsen. I bygdegården finns många minnen från denna republik, bl a president- och ministerlista från 1918-78, exempel på republikens egna pass och skattsedlar och t o m en akademisk avhandling om republiken. En av grundarna var skämttecknaren och konstnären Arvid K Gustafsson, mera känd som Arvé. Bygdegården har en samling av hans konst och delar av den skulpturallé som hade en viktig funktion i republiken.

Här finns också Sölje gamla postkontor och en gammal upprustad smedja, där man visar gamla smidesverktyg som användes i arbetet. I det timrade sjömagasinet vid båthamnen visas gamla jordbruks- och skogsbruksföremål, samt en hästvagnsutställning.

Förtäring kan ske efter överenskommelse. På sommaren finns det kaffeservering.
INFO
Plats
Arrangör
Föreningen Sölje Bygdegård
Namn
Sölje Bygdegård
Adress
Sölje
670 20 Glava
Kommun: Arvika
Beskrivning
Bygdegård i Sölje vid västra sidan av Glafsfjorden, ca 40 km sydväst om Arvika.
Tillbaka
Glava
Besök hemsidan
Hembygdsgård
Historia
Hus & kulturmiljöer
Museum

Priser

Pristyp: Inträde
Pris: 30 kr