Nytomta Minnesgård

Nytomta Minnesgård är Christina och Ola Erikssons välbevarade hem nära Rackstadmuseet i Arvika. Under sommaren arrangeras fina utställningar i vacker kulturmiljö.
Nytomta är en av de äldsta gårdarna i Taserud. Den ligger som en oas mitt i den moderna villabebyggelsen som omger Rackstadmuseet och är en minnesgård över Ola Eriksson och hans hustru Christina som tillsammans med sina sex barn levde här från slutet av 1800-talet. Ola var mästare i bildhuggarkonst och den äldste av de kända bröderna Eriksson i Taserud; Christian, Elis och Karl. Förutom deras alster kan man också ta del av Christina och dottern Hanna som var utbildad gobelängväverskas hantverk. Dessutom finns dekor gjord av Maja Fjæstad och konsthantverk från flera andra lokala hantverkare och konstnärer. På sin tid var gården en mötesplats för hantverkare, arkitekter och konstnärerna som skulle utgöra Rackstadkolonin, idag finns de inte längre kvar men det gör däremot deras konst.

Gården hålls öppen sommartid, då finns också möjlighet att följa med på guidade visningar samt beskåda gårdshus med dess unika interiör, där tiden verkar ha stått stilla. Under sommarperioden är det även öppet i vävstuga, vävbod och utställningshall. Minnesgården ligger på gångavstånd från Rackstadmuseet och Oppstuhage så det passar perfekt att kombinera med ett besök där.

För öppettider och information om utställningar som fastställs från år till år se www.nytomta.se
Öppettider
INFO
Plats
Sommaren 2020: 23 juni - 9 augusti, tisdag - söndag 11.00-17.00. Övrig tid efter överenskommelse.
Arrangör
Nytomtastiftelsen
Fader Eriks väg 4-6
671 41 Arvika
ase.lijon@testhuset.com
Namn
Nytomta Minnesgård
Adress
Fader Eriks väg 4-6
671 51 Arvika
Kommun: Arvika
Beskrivning
Nytomta Minnesgård ligger nedanför Rackstadmuseet i Arvika.
Tillbaka
Arvika
Besök hemsidan
Hantverk & Slöjd
Historia
Hus & kulturmiljöer
Parker & trädgårdar