Glava Hembygdsgård

Fint bevarad hembygdsgård från 1600-talet med utsikt över Glasälven. Här finns skiffermuseum med Glavaskiffer och en örtagård.
Glava hembygdsgård ligger på en höjd med utsikt över den slingrande Glasälven. Området hyser flera byggnader såsom huvudbyggnad, logar, spannmålsbod, smedja och fattigstuga. Alla byggnaderna har tak av skiffer, lagda i konstfärdiga mönster, som kommer från skifferbrottet i Glava. Hembygdsföreningens ansenliga föremålssamling har arrangerats för att visa hur olika hantverk och hushållsgöromål en gång utfördes. Man kan t ex se en skomakarverkstad och en snickares verktyg, och vad man kunde behöva i tvättstugan, mangelboden och mjölkkammaren. Man kan besöka brukskontoret och skolan. Såväl huvudbyggnaden som den lilla fattigstugan är inredda med möbler och husgeråd på gammaldags vis.
Här finns även en örtagård med ett sjuttiotal krydd- och medicinalväxter. Från örtagården leder en träbro över till den medeltida kyrkplatsen Gladisvall, på vilken ett pilgrimshärbärge med tillhörande kyrka var belägen. Det finns även ett skiffermuseum.
Uthyrs för festliga tillfällen, tel 0570-402 68.
Öppettider
INFO
Plats
Örtagården och informationstavlorna om Glava skiffer är tillgängliga året om. Hembygdsgården är öppen vid evenemang eller efter överenskommelse.
Arrangör
Glava Hembygdsförening

b-m.marce@telia.com
Namn
Glava Hembygdsgård
Adress
väg 648
Hembygdsgård Glava
670 20 Glava
Kommun: Arvika
Eva Aasum
Beskrivning
Glava Hembygdsgård ligger söder om Glava, ca 30 km söder om Arvika.
Vägbeskrivning
Väg 172 mot Sulvik. I Sulvik sväng vänster mot Glava. Fortsätt mot Hillringsberg - Hembygdsgården ligger på höger sidan.
Tillbaka
Glava
Hembygdsgård
Historia
Hus & kulturmiljöer
Museum
Parker & trädgårdar