Arvika Stadspark

Arvika Stadspark är en oas för stora och små. Koppla av bland vackra blommor, låt barnen leka i den fina lekparken och ta del av något av sommarens evenemang i parken!
Vacker och välanlagd stadspark från 1913 med fågeldamm, prunkande rabatter och Sveriges längsta pergola (82 m). I hjärtat av stadsparken kan man beskåda den kände skulptören Christian Erikssons fontängrupp "Sommardopp". I parken finns flera skulpturer, bland annat "Hind med kid" av Arvid Knöppel. En fin och väl utbyggd lekpark inbjuder till lek, spring och vila.
2015 blev Arvika stadspark utsedd till "årets turistmål" i kategorin parker och trädgårdar av resesajten turistmal.se.

Arvika stadspark ligger som en grön oas i hjärtat av Arvika och inbjuder till promenader och aktiviteter av olika slag, sommar som vinter. Inom området finns en stor lekpark, utegym, scen och fågeldamm där änderna matas vintertid. Parken domineras av en stor samling träd, varav flera planterades då parken anlades efter Arvika utställningen 1911. Sin definitiva utformning fick parken 1913. Parken är känd för sin unika pergola, konstverken och inte minst blomsterprakten sommartid. Bland skulpturerna finns bland annat ”Hind med kid” av Arvid Knöppel, som var bosatt i Arvika, och ”Sommardopp” av arvikasonen Christian Eriksson. Den unika pergolan är uppdelad i två segment, täckt med vildvin och är norra Europas längsta med sina 82 meter. Den representerar ett trädgårdsideal som har sitt ursprung i 1600-talets italienska renässansträdgårdar och som var omtyckt under förra sekelskiftet med vindlande parkgångar och exotiskt färgade och formade träd, såsom parkens hängask, blodbjörk och pelarnaverlönn. Tack vare det skyddade läget vid Glafsfjorden finns här ytterligare exoter såsom korstörne, grå valnöt och de speciellt vintertid anslående himalajabjörkarna med sina kritvita stammar. Till parkens 100-årsjubileum planterades en Rosenmagnolia.

Blomsterprogrammet i Arvika är nytt varje år, ofta utifrån olika teman. I stadsparken sätts tusentals lökar på hösten och tillsammans med penséer och de vårblommande träden som bland annat magnolia, körsbär och purpuraplar målas parken i praktfulla färger till glädje för arvikabor och besökare. I juni avlöses fägringen av en mångfald sommarblommor som odlas i kommunens eget växthus. I Parken finns också ytterligare pergolor och perenna planteringar av olika karaktär.

Under fliken "Filer" hittar du ett bildspel över parken, samt en karta över parkens olika träd.
INFO
Plats
Arrangör
Arvika Turistbyrå
Storgatan 22
671 31 Arvika
turist@arvika.se
Namn
Arvika Stadspark
Adress
Kyrkogatan
671 32 Arvika
Kommun: Arvika
Eva Aasum
Beskrivning
Vacker parkanläggning i centrala Arvika.
Tillbaka
Arvika
Besök hemsidan
Familj
Natursevärdheter
Öppet året runt
Parker & trädgårdar