Älgå Hembygdsgård

Besök Älgå Hembygdsgård och den intressanta omgivningen med sommaröppet café, Bygdemuseum, Kyrkby och Spiksmedja, allt med en vacker, havslik, utsikt över Glafsfjorden.
Älgå Hembygdsgård och Bygdemuseum
Älgå Hembygdsgård är en faluröd mangårdsbyggnad med skiffertak från mitten av 1800-talet. Under sommaren kan du njuta av hemlagade våfflor, Klengås och fika på det sommaröppna caféet. Ibland serveras även den lokala och populära rätten Nävgröt och Fläsk. På övervåningen finns en utställning och försäljning av bygdeslöjd och hantverk. För de yngre gästerna finns en äventyrslekplats för med linbana utanför hembygdsgården. Populära evenemang under året är midsommarfirandet och olika musikevenemang.
Obs! Under sommaren och hösten 2020 finns endast självservering av fika i boden utanför hembygdsgården, öppet dagligen 11:00 - 17:00 fram till slutet av september. I september och oktober finns även våfflor att köpa på söndagar från kl 13:00 -17:00 /( 16.00 i oktober) (då med personal på plats). Kontakt under sommaren: +46(0)70-382 23 29 och +46(0)76-127 43 25.

Intill hembygdsgården ligger Älgå Bygdemuseum som ger dig en inblick i traktens historia. Museet visar hur allt från butiker och hem till tvättstugor och stenslipar såg ut.
Här kan du bland annat se allmogeföremål från självhushållets tid, interiör så som lantkök, lanthandel, mangelbod, snickarbod och skola. Guide finns på plats de flesta dagar under sommaren. Tel för mer information och bokning: +46(0)70-3375573.

Älgå Kyrkby
Älgå Kyrkby är ett område av stort kulturhistoriskt intresse. Genom området rinner Älgån med många forsar och fall som på sin tid gav förutsättningen för en livlig järnhantering och vattenkraft till ett antal sågar och kvarnar. Från järnbruksepoken finns två värdefulla industribyggnader kvar: spiksmedjan (se Älgå spiksmedja) och hamnmagasinet, en stor timrad byggnad. I anslutning till hamnmagasinet och Älgå gamla lastageplats ligger själva hembygdsgården. Vid Älgåns mynning finns de väldiga stenfundamenten kvar efter en såg och längre uppströms låg Usebodafors kvarn med två par stenar. Inom området finns även Älgå kyrka från 1726, samt Älgå herrgård och arbetarbostäder (båda privatägda).

Älgå Spiksmedja
Älgå Spiksmedja är en av de få bevarade spiksmedjorna i Norden och byggdes i mitten av 1800-talet. Känn historiens vingslag i denna underbar kultur- och naturmiljö.
Läs mer om spiksmedjan här: https://www.visitarvika.se/sv/gora/alga-spiksmedja-29083
Öppettider
INFO
Plats
Självservering av fika i boden utanför hembygdsgården dagligen 11:00 - 17:00 till slutet av september. Våffelservering söndagar i september kl 13:00 -17:00, i oktober 13.00-16.00
Arrangör
Älgå Hembygdsförening
Parkgatan 15
671 32 Arvika
algahembygd@outlook.com
Namn
Älgå Hembygdsgård
Adress
Älgå Hembygdsgård
671 93 Arvika
Kommun: Arvika
Beskrivning
Hembygdsgård och bygdemuseum nära kyrkan och Älgå spiksmedjan i Älgå.
Tillbaka
Arvika
Besök hemsidan
Cafe
Historia
Museum
Hus & kulturmiljöer