Det finns mycket att upptäcka i Arvika!

En dag till dag-guide med tips på saker att göra i Arvika!

Har du flera dagar att spendera i Arvika och letar efter tips på vad du kan hitta på? Här har vi satt ihop en guide fylld med inspiration på saker du kan göra under ditt besök. Du är också varmt välkommen att besöka Arvika Turistbyrå för personlig service och mer information om varje utflyktsmål och aktivitet. Turistbyrån hittar du på Storgatan 22 centralt i staden.

Obs! Med reservation för ändringar pga Covid-19. Alla besöksmål följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer när det kommer till avstånd, folksamlingar och hygien.

Måndag

Djupdyk i naturen kring Arvika och upplev någon av alla fantastiska vandringsleder!
Glaskogens Naturreservat finns över 300 km vandringsleder i varierande svårigheter och längd, och om du är sugen på en kunglig vandringsled finns Hertigparets Vandringsled i naturresevatet Byamossarna. Det finns oändligt många platser att vandra på i Arvika, och du hittar flera av dem här

Tisdag

Under sommaren kan du spendera dagen vid Sågudden Friluftsmuseum och Arvikas fantastiskt vackra stadsparkKänner du för att göra färden till Sågudden extra speciell, kan du ta dig dit från torget med tåget FärdinandVid Sågudden kan du besöka Storbondegården med sina historiska byggnader och insupa en nostalgisk känsla av ett tidigare Sverige. På det vackra området finns även Kafé & Kök Nystuga som erbjuder lunch, goda bakverk och har ett ekologiskt och lokalproducerat tankesätt. Här sitter du med utsikt över Kyrkviken. Vid Arvika Stadspark kan du njuta av en urban oas mitt i staden med en unik lång pergola. Parken har gjort sig känd för sina otroligt vackra blomsterdekorationer vilka varierar från år till år.

Blir du sugen på att fiska är det fritt fiske i Kyrkviken, men turistbyrån säljer även fiskekort till alla Arvika Fiskevårdsområden. Det finns 365 sjöar i kommunen - upptäck din favorit! Här hittar du alla fiskevårdsområden och priser.

Onsdag

Ägna onsdagen åt att upptäcka Arvika - en stad med genuin småstadkänsla, charmiga butiker och mysiga caféer. För den shoppingsugna finns allt från kända kedjebutiker till lokala och unika affärer. Varje onsdag och lördag är det marknadsdag på torget mitt i stan och borden fylls då av grönsaker, blommor, kläder, loppisfynd med mera. Strosa gärna runt bland kvarteren i staden och upplev Arvikas vackra arkitektur. Vill du veta mer om byggnaderna du passerar finns en stadsvandringsbroschyr att hämta på Arvika Turistbyrå. Blir du hungrig  finns mycket att välja bland då Arvika är en riktig fikastad med fantastiska caféer och restauranger.

Torsdag

Denna kulturdag startar med ett besök på Rackstadmuseet. Här hittar du konst av högsta kvalité - både lokal och internationell. Ta samtidigt tillfället i akt att besöka den intilliggande ateljén Oppstuhage där flera av de lokala konstnärerna bodde och arbetade under sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Avsluta besöket med en promenad i museets vackra park och en god fika i Café Elis där du hittar lättare luncher och goda bakverk. En tur runt sjön Racken ger dig sedan en inblick i var konstnärerna i Rackstadkolonin bodde, arbetade och fann sin inspiration. När du sedan återvänt till Arvika bör du göra ett stopp på ikoniska Arvika Fordonsmuseum som bevisar det kulturella värdet av gamla bilar och andra historiska fordon! Ett måste för den motorintresserade. 

Fredag

Upptäck sjön Glafsfjorden och landsbygden kring Arvika. Ta en tur söderut längs sjön och stanna till för ett besök vid Klässbols Linneväveri där du kan köpa prisbelönta textilier och uppleva produktionen på plats. Klässbols Linneväveri är kungliga hovleverantörer och gör bland annat dukarna till Nobelfesten. Intill väveriet ligger Kaffekvarnen där du sommartid kan äta lunch eller fika i en vacker bruksmiljö. På sjöns andra sida hittar du Glava där du kan få en guidad visning av Källarsgården, en historiskt bevarat gård byggd under 1700-talet. Blir du kaffesugen på vägen tillbaka till Arvika kan du stoppa för en fika vid Älgå Hembygdsgård som bland annat serverar goda våfflor och ligger naturskönt intill Glafsfjorden.

Obs! Under sommaren 2021 håller Källarsgården stängt pga Covid-19. Det är dock tillåtet att besöka utemiljön. Serveringen på Älgå Hembygdsgård serverar våfflor endast på söndagar.

Lördag

Det är i hamnområdet du under sommaren hittar Arvikas nattliv. Hit flockas människor under kvällarna för att äta en bit mat och dricka vid de sjönära restaurangerna. Hos sommaröppna Olssons Brygga kan du både äta mat, lyssna på livemusik och dansa. När klockan slagit sent slår restaurangen om till nattklubb. I hamnen hittar du även restaurang Barbord som serverar god mat och dryck med en oslagbar utsikt över Kyrkvikens glittrande vatten. 
Föredrar du att se en bra film och äta en bit god mat är anrika Filmhuset Palladium med sin restaurang Restaurant Regi det perfekta stället att besöka för en mysig kväll. 

Söndag

Söndag är en utmärkt dag för utomhusaktiviteter! Vid området Ingestrand finns en mängd aktiviteter att testa på. Paddla kanot, hyr en cykel eller båt, spela minigolfvaska guld, utmana dig själv på höghöjdsbanan, simma i Glafsfjorden, ta en promenad i skogen, eller bara ta det lugnt på stranden och titta ut över vattnet med en glass i handen. 
Under höst och vinter kan du packa picknickkorgen och ta en tur upp på Storkasberget strax utanför stan där du har en magnifik utsikt över Arvika och Glafsfjorden! Välj om du vill vandra eller ta bilen upp till toppen.

Vandra längs en av Arvikas alla leder! Foto: Per Eriksson
Photo credit: Vandra längs en av Arvikas alla leder! Foto: Per Eriksson
Vandra längs en av Arvikas alla leder! Foto: Per Eriksson
Hos Kafé & Kök Nystuga finns massa gott att äta! Foto: Per Eriksson
Photo credit: Hos Kafé & Kök Nystuga finns massa gott att äta! Foto: Per Eriksson
Hos Kafé & Kök Nystuga finns massa gott att äta! Foto: Per Eriksson
En gemensam kanottur med vänner eller familjen är ett härligt semesterminne.
Photo credit: En gemensam kanottur med vänner eller familjen är ett härligt semesterminne.
En gemensam kanottur med vänner eller familjen är ett härligt semesterminne.
Shoppa loss i Arvikas mysiga innerstad! Foto: Per Eriksson
Shoppa loss i Arvikas mysiga innerstad! Foto: Per Eriksson
Nej