En vit älg i Värmland

Den vita älgen

Den vita älgen i Värmland är känd över hela världen och trots att den är sällsynt ses den ofta i de västra och norra delarna av Värmland.

Den vita älgen har funnits sen länge i våra trakter och man räknar med att det finns ca 100 stycken i Sverige och främst i västra och norra Värmland.

Varför är älgen vit?

Trots att älgen är vit är det inte en albino utan det sägs att den sällsynta färgen kommer från en genetisk mutation. Albinism är ett medfött tillstånd som leder till förlust av pigment och finns hos både djur och människor och resulterar även i ljusa eller rosa-röda ögon.

Älgarna med ljus vit päls får det på grund av en recessiv gen som gör att djuret blir vit med fläckar av brunt, ett tillstånd som kallas tjuv.

 

 

Ett mäktigt möte

Ett möte med skogens konung in sin naturliga omgivning är alltid en mäktig upplevelse och för många besökare ett oförglömligt semesterminne!  Och när en vit älg träder fram ur skogen som en sagofigur, är det en syn som fastnar på näthinnan!

För att inte störa älgen, fastighetsägare och trafiken i området där älgarna ofta vistas ber vi alla som vill titta på den vita älgen att visa lite extra hänsyn.

I vår region har du goda chanser att få se både den bruna och vita älgen och det bästa sättet att komma nära  älgen är att delta på en älgsafari tillsammans med en erfaren guide. På så vis kan du få veta mer om djuren och naturen i vår region och du upptäcker naturen och älgen på ett hänsynsfullt sätt.

Filmen som gjorde den vita älgen till en världskändis: 

 

Ytterligare en film från ett möte med en vit älg i våra träkter:

 

 Värmlands vita älgar i media:

 

 

 

Ja