Cykla med familjen

Ta med familjen på en cykeltur i Arvika!
Kartor över cykellederna som vi tipsar om hittar du i broschyren "Cykla i Arvika" som går att ladda ner här. Vi rekommenderar dock att ta med en mer detaljerad karta om ni ska ge er ut och cykla. Bra kart-appar som går att ladda ner gratis är bland annat Trailforks och Topo GPS.

Konstnärsrundan

En 20 km lång cykeltur runt den vackra sjön Racken strax norr om Arvika stad. Racken gav namn åt de kända Rackenmålarna. Flera av konstnärerna bodde vid sjön och delar av deras konst kan ses på Rackstadmuseet i Taserud. Avsluta eller börja turen med ett besök på museet - en del platser/motiv kommer du att känna igen på din tur runt Racken. Här kan du också stärka dig med en kopp kaffe och en bakelse i det hemtrevliga caféet.

Mangen runt

15 km lång cykeltur. Vägen öster om sjön Mangen är en del av ”Sveriges vackraste landsväg” som författaren Gustav Fröding ofta vandrade mellan systern i Slorud och vännerna i Mangskogs prästgård. Grusvägen följer sjön och det böljande landskapet och det är en bedövande vacker utsikt över sjön Mangen. Passa även på att utforska Gylterudsgrottorna på vägen till Mangskog. Det finns en lanthandel om hungern skulle göra sig påmind

Glaskogens Naturreservat

Upplev den tysta, stilla och unika naturen i Glaskogens Naturreservat. De små grusvägarna som ringlar sig utefter sjöar och genom skogar ger en total naturupplevelse. Informationscentralen i Lenungshammar hyr ut mountainbikes som passar väl för turer på grusvägar och traktorstigar i reservatet (det är ej tillåtet att cykla på vandringslederna). Vid informationscentret går det även att hyra kanoter, och för den hungriga finns mysigt café och en liten butik.

Ränken runt

En 42 km lång mountainbiketur runt sjön Ränken väst om Arvika. En bra familjetur som är förhållandevis platt och tekniskt enkel att cykla men är samtidigt relativt lång för den rena nybörjaren. Första delen går främst på en banvall för att sedan övergå i asfalt varvat med grusväg. Njut av öppna landskap och synen av vackra sjöar. Även lämplig för cyklocross.

Dotteviksturen

En klassisk mountainbikerunda på 20 km. En bra grundbana för den oerfarne som är utbyggbar för den krävande cyklisten. Relativt kuperad terräng med bred stig som varvas med grusväg. Färden bjuder både på vackra öppna landskap och skogscykling. Dottevik ligger ca 3 km söder om Arvika centrum.

Göpommen / Gallberget / Djupdalsleden

På Rackstadberget, ca 8 km norr om Arvika, finns tre skyltade vandringsleder som också är tillåtna att cykla på. Det är tre olika stigar som är lämpliga för den avancerade stigcyklisten som älskar att cykla i teknisk terräng och företrädesvis gillar när det går utför. Göpommen som är en del av Sotar Blixt-leden är sann endurocykling som har branta avsnitt varvat med snabbare partier. Djupdalsleden innehåller rolig teknisk stigcykling men leden bör testas under den "torra sommarsäsongen”. Ett tips kan vara att ta skoterleden eller grusvägen upp till toppen och sedan ansluta till någon av vandringslederna.

Mountainbikebana Vik

På Vik idrottsområde utanför centrala Arvika finns en trevlig anläggning med spännande teknikbanor för mountainbike. För de allra yngsta cykelförmågorna från ca 3 – 6 år finns en särskild bana med gupp och doseringar samt ett antal små tekniska hinder att prova på. Från 5-6 år och upp till vuxen ålder finns det en så kallad pumpbana där man kan lära sig att bli aktiv på cykeln och få fart ur svängar och gupp utan att behöva trampa. En kittlande berg o dalbana-upplevelse som får smilbanden att peka rakt uppåt. ”Flowbanan” är en utförslöpa med ca 2 minuters härlig åkning innehållande doseringar och mindre hopp. Banan passar från liten till fullvuxen cyklist, som gjord för dig som gillar att känna pirret i magen när du hittar ”flowet” i åkningen.

Mountainbikebana Jössefors

Vid Forshälla idrottsplats i Jössefors, ca 8 km väster om Arvika, finns en kortare bana med hopp och doserade kurvor och en längre bana i skogen som är tekniskt mer svårforcerad för alla mountainbike-entusiaster.

Skatepark Arvika

I hamnområdet i Arvika finns en skatepark med en halfpipe och en pumptrack som kan användas med BMX-cykel, inlineskates, kickbike och skateboard.

Biking Värmlandleder

Biking Värmlandleder är kvalitetssäkrade och godkända cykelleder för dig som cyklar mountainbike. I Arvika finns det flera godkända Biking Värmlandleder av varierande svårighetsgrad, flera av dessa passar familjen.

Cykla i centrum

Arvika är en fin cykelstad. Här kan du ladda hem en karta över cykelvägarna i Arvika centrum.

Ingersbyn

Cykeltur på 34 km för racercyklisterna. Sträckan längs väg 175 passar ej yngre barn. En kortare men lagom cykeltur om tiden tryter. Typisk västvärmländsk natur är dock något som garanteras. Både vackra sjöar, mysiga byar, skog och böljande landskap kan utlovas.

Glafsfjorden runt

Cykeltur på 77 km för racercyklisten, passar ej yngre barn. Klassikern bland traktens turer. Om man bara har möjlighet att välja en tur är denna rätt val. Du får uppleva all sorts cykling tillsammans med en Värmländsk naturupplevelse runt Sveriges enda fjordsjö. Långa svepande rakor blandat med mera kuperade partier. Man passerar klassiska platser som Klässbol, Stavnäs, Glava och Älgå och vackra vyer kan utlovas runt hela vår omtalade sjö. EXTRA UTMANING (+64 km): Om man efter att ha kört runt Glafsfjorden medsols, svänger vänster i Sulvik, och skarvar på med slingan runt Koppom får du den största utmaningen. Stigningarna över Finnskogen och Bodafjället tillsammans med den långa distansen kommer att ta ut sin rätt. Du är garanterat nöjd efter att klarat den prestationen.

Arvika - Eda

En cykeltur på 88 km, passar ej yngre barn. En långtur för alla med valmöjligeter. Vilket håll man än väljer så finns olika vägar som kortar eller förlänger slingan efter behag. Även antal stigningar och därmed höjdmeter förändras också med dina val. En därför jättebra tur med finfina bilglesa vägar som kan varieras efter behag.

Rocksta Downhill

Drygt 700 m kittlande utförcykling väntar dig i slalombacken i Rackstad, strax norr om Arvika. Den här banan i Rackstadbacken är ytterligare en arena i Arvika för dig som är sugen på att åka mountainbike. Med 85 fallmeter fördelat på drygt 700 m är banan brantare och tekniskt svårare än mountainbikebanan på Vik. Här kan du med skönt flyt öva på hopp- och kurvteknik samt testa andra tekniska färdigheter. Vid vissa tillfällen under året är liften igång. Välkommen sommartid till en fartfylld aktivitet i Arvikas slalombacke med härlig utsikt över storslagen natur.