Upptäck din hembygd - turista hemma

Med den första vårsolen kommer lusten till att vistas ute och planera vårens och sommarens utflykter. Precis som vanligt! Och det är väl gott - att något är precis som vanligt i en värld som känns något overklig för tillfället. Det finns många saker att uppleva samtidigt som du håller avstånd till andra och följer myndigheternas rekommendationer. Upptäck omgivningen nära dig och upplev avslappnande stunder precis utanför din dörr. Hemestra i Arvika!

Vandra

Packa ryggsäcken och ge dig ut på en tur i vår rogivande natur. Arvika erbjuder många fina vandringsleder och stadsnära promenadvägar. Upplev blåsippor och hasselblomning på Bergs Klätt på våren eller njut av utsikten från Storkasberget eller Ryggestadberget året om. Du behöver inte heller åka långt för att komma ut i skogen: testa utegymmet i Styckåsskogen, gå hälsospåret på Sågudden eller ta en promenad längs kommunens många motionsspår. Du kan även upptäcka Arvika centrum på egen hand med  vår stadsvandringsfolder som finns hos oss på turistbyrån (även i brevlådan utanför).

Vill du hellre upptäcka naturen med en erfaren naturguide kan du boka ditt vandringsäventyr hos Arvika Adventure eller Outside Adventure Sweden.

Gillar du orientering? OK Jösse har under våren kommit med ett nytt Naturpass. Det finns bland annat att köpa hos oss på turistbyrån och kostar 100 kr. Hos oss finner du också annat kartmaterial. Hör av dig om du inte vill besöka butiken, så skickar vi önskat material till dig eller lämnar till dig utanför entén.

Läs mer om vandring.

 

Cykla

På våren kommer cykeln fram och visst är det härligt att njuta av solen och den friska luften? Det finns en del cykelleder att välja på: ta en picknicktur runt de natursköna vägarna runt sjöarna Racken eller Mangen eller en tur med MTB på Södra Gunnarskogsleden. En utmaning är det att åka nerför Rackstadbacken med mountainbike. Du kan också testa de spännande teknikbanorna för mountainbike av varierande svårighetsgrad på idrottsområdet Vik eller i Jössefors. Har du ingen egen cykel finns det flera ställen där du kan hyra cyklar:

Arvika Kanotcenter, Guesthouse Eleven, Fredros Gård, Ingestrands Camping och Glaskogens Informationscentral (fr o m maj).

En folder med förslag på cykelturer finns att köpa hos oss på turistbyrån. Du kan också ladda ner den här.

 

Friluftsaktiviteter i massor

Förutom fina vandrings- och cykelleder kan du hitta på så mycket mer i vår natur.  Har du till exempel spelat frisbeegolf i skogarna runt Fredros? Eller gått på skattjakt hos Guesthouse Eleven? Testat din fiskelycka i våra härliga fiskevatten? Klättrat bland trädtopparna? Paddlat i glittrande sjöar och sagolika vattendrag? 

  • Spela frisbeegolf i Fredros.
  • Hyr en kanot (fr.o.m.  maj) och upptäck Arvikas vattendrag. Här finner du kanotuthyrare i Arvika.
  • Utmana dig med ett äventyr i trädtopparna och testa höghöjdsbanan vid Arvika Kanotcenter.
  • Prova din fiskelycka! I kommunen finns härliga fiskevatten både för all- och ädelfiske. Fiskekorten till samtliga FVOF finns att köpa hos oss. Vill du helst inte komma in i butiken, så hittar vi en annan lösning. Utrustning för din fiskeutflykt kan du köpa i stadens fiskebutiker: Arvika Fiskecenter och Böjda Spön. En guidad fisketur kan du boka hos: Arvika Adventures och Hälle Fishing Camp. Mer information om fiske i Arvika finns här. Ladda ner fiskefoldern här.
  • Geocaching: Finn en skatt med hjälp av GPS! Guesthouse Eleven erbjuder denna spännande upplevelse för barn och vuxna (fr.o.m. maj).
  • Sagostigen och skattjakt: Upptäck fantasifulla installationer på en skogspromenad med de minsta hos Guesthouse Eleven (fr.o.m. maj). Här kan barnen även gå på jakt efter en vikingaskatt.
  • Upptäck nya platser: Hamnar du gärna på välbekänta favoritplatser på dina utflykter? Inget fel på det, men det finns kanske platser som du inte har upptäckt ännu? Känner du t ex gylterudsgrottan i Mangskog, stenkyrkan i Skog, stentorget på Näshöjden (ligger precis efter gränsen till Grums kommun), Ratahokyrkan i Bogen? Eller har du hittat andra nya guldkorn? Du är alltid välkommen att dela dina egna upptäckter med oss via facebook eller mail.
  • Utmana någon vän till en runda minigolf eller vaska guld vid Ingestrands minigolfpark ( fr.o.m. maj).

 

Besöksmål och digitala konstupplevelser

Se på intressanta fordon och upplev en del av Arvikas industrihistoria på Arvika Fordonsmuseum, beskåda konstnärliga skatter på Konsthallen och lär dig mer om produktionen av världsberömda linneprodukter på Klässbols Linneväveri. Våra besöksmål följer noga gällande regler för hygien och avstånd och du som gäst ombeds göra detsamma. Vissa besöksmål har, under rådande omständigheter, ändrat sina öppettider eller är stängda. Ändringar kan ske med kort varsel och vill du vara helt säker ber vi dig att kontakta respektive arrangör inför ditt planerade besök. Men nya kreativa lösningar för att uppleva våra museer tar form: Rackstadmuseet och Arvika Konsthall bjuder in till digitala konstupplevelser. Köp en fika hem och njut av konsten på ett nytt sätt!

 

Glöm inte picknicken!

Alla dina utflykter i naturen eller den digitala världen blir ännu skönare med en god picknick eller fika. Tänk på att många av stadens restauranger och caféer erbjuder take away.
Tillåter vädret inte en picknick i det fria? Duka upp maten på en somrig filt i vardagsrummet eller köp hem en fin middag och och njut av en romantisk candle light dinner.

 

Nej